Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



20 Aralık 2009 Pazar

Etli Pazı Sarma



Pazı, ıspanaktan sonra en sevdiğim kış sebzesi! Üstelik yıkaması ıspanaktan çok daha kolay. Ben, pazının yapraklarını sarmayı, saplarını ise sebze çorbasında kullanmayı uygun görüyorum. Ancak pazıyı, daha önce tarifini verdiğim Ispanak Borani şeklinde de pişirebilirsiniz.

Sarma dediysem hemen gözünüz korkmasın, genellikle evde geçirilen soğuk kış günlerinde arasıra yapılabilir. Üstelik aldığınız salamura asma yaprağının kötü/kart çıkması ve bir dolu emek harcadığınız sarmayı mahvetmesi gibi bir risk de yok, çünkü pazı her daim taze!

Malzemeler:
- 2 bağ pazı (sapları biraz derinden kesilmiş, yaprakları yıkanmış)
- 300 gram kıyma
- 2 ya da 3 kuru soğan (ince doğranmış)
- 2 çay bardağı pirinç (yıkanmış)
- 1 yemek kaşığı salça (yarı yarıya domates ve biber salçası olabilir)
- Bir miktar dereotu (isteyenler maydanoz, nane vs de ilave edebilir)
- Tuz
-Kırmızı pul biber
-Pişirmek için su ve ayrıca 1 yemek kaşığı salça

Yapılışı:
1. Pazı yapraklarını, içerisinde sıcak su bulunan derin bir tencerede 1-2 dakika kadar ıslatın. Delikli kepçe ile süzgece alın. Böylece yaprakların kolayca sarılmasını sağlamış olacaksınız.

2. Diğer yandan kıymayı, kuru soğanı, salçayı, pirinci, doğradığınız dereotunu (kullanıyorsanız diğer yeşillikleri), tuz ve kırmızı pul biberi bir kap içerisine alarak iyice karıştırın.

3. Her bir pazı yaprağına, büyüklüğüne göre dolu dolu bir tatlı kaşığı kadar içten koyarak sıkıca sarın. Eğer pazı yaprağı çok uzunsa ortadan ikiye kesebilirsiniz. Yaprağın ortasındaki damar çok kalınsa bu damarı çıkararak, iki parçayı birbirine bitiştirip kullanabilirsiniz.


4. Sarmalarınızı tencereye dizin. Üzerlerine bir miktar tuz serpin. Diğer yandan sarmalar ile yüzyüze gelecek miktarda ılık su içerisine salçayı ilave ederek karıştırın. Suyu, tencerenin içerisine ilave edin.

5. Kısık ateşte, sarmaların içerisindeki pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Pişirme esnasında su azalırsa, sıcak su ilave etmeyi unutmayın.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac