Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



2 Nisan 2010 Cuma

Louvre Müzesi/Paris


Daha önce yayınladığım Paris gezi notlarımda, Louvre Müzesi gezisini bir başka zamana bırakmıştım… işte o zaman geldi….



Paris’in bu en ünlü müzesini, hakkını vererek gezmek istiyorsanız, bence en az iki gününüzü ayırmanız, sabah erken giderek bilet sırasına girmeniz gerekir. (biz maalesef yarım gün gezebildik)



Müzede hem Fransız sanatçılara ait eserleri hem de değişik ülkelerden (Mısır, Yunanistan vs) getirilmiş eserleri görebilirsiniz. Devasal tablolar, aniden canlanacakmış hissi veren heykeller, Fransız kraliyet ailesine ait mücevherler ve eşyalar görülmeye değer.



Louvre Müzesi, Fransız ihtilalinden sonra açılan ilk devlet müzesidir. Açılış tarihi 1793’tür. Louvre Müzesi binası, daha önceleri saray olarak kullanılmış olup Napolyon, eşi Josephine ile burada ikamet etmiştir.



Müze, yedi bölümden oluşmaktadır. Her bölümün sorumluları ve bunların başında müze müdürü vardır.



Müzeyi gezerken, eserler kadar ilgimi çeken, müzede sanat çalışmalarına izin verilmiş olmasıydı. Bir ressam, ünlü bir tablonun reprodüksiyonunu yaparken, diğer yanda sanat öğrencisi olduğunu tahmin ettiğim genç bir kız, eserlerin eskizini çizmekle meşguldü… meraklı turist olarak bense, onların fotoğraflarını çekmekle yetindim, bir de çizime yeteneğim olmamasına bir kez daha hayıflandım….



Rehberimizin anlattığına göre, kendisi 20 yıldır Paris’te yaşamasına ve rehberlik yapmasına rağmen, Louvre Müzesi’ne her gidişte daha önce görmediği bir eserle karşılaşıyormuş. Bir gün bunu merak edip, müze görevlilerine sormuş. Müze yetkililerinin verdiği cevap bence ibret verici, meğer eserlerin hepsinin sergilenmesi için yeterli alan yokmuş, dolayısıyla eserlerin bir kısmı depolarda saklanıp dönüşümlü olarak sergileniyormuş. İşte her gidişte farklı bir eserle karşılaşmasının nedeni buymuş. (Ülkemizde depolarda çürüyüp yok olan eserlere sahip çıkmayan zihniyeti düşündükçe, üzülmemek elde değil, neyse…)



Müzenin çıkışında yolun karşısına geçip, yorgunluğunuzu bir fincan kahve ya da cam bardakta satılan dilediğiniz renk ve kalitede şarapla geçirebilirsiniz… Fransızlar ve şarap, tek sefere mahsus ve ayaküstü bile olsa, cam bardaktan vazgeçmiyorlar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac