Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



14 Nisan 2010 Çarşamba

Şanlı Urfa Boranisi


Küçüklüğümde, babaannemin sıkça pişirdiği Şanlı Urfa Boranisi’nin bu kadar zahmetli olduğunu bilmiyordum. Ancak iyi organize olursanız ve tüm işlemleri aynı güne sığdırmaya çalışmazsanız, gayet pratik bir şekilde üstesinden gelebilirsiniz.

Borani, Şanlı Urfa’da önemli misafirler için ya da düğünlerde pişirilen ve çorba olarak sunulan bir yemektir.

Püf noktası, yuvalak köftelerinin iyi yoğurulması ve kıvamının tutturulmasıdır. Zaten işin en el oyalayıcı kısmı budur.

Şanlı Urfa Boranisini, ilk kez, babamın verdiği tarife dayanarak denedim, çok beğendik. Sonrasında da, bir ay kadar önce bize gelen babama ikram ettim, geçerli not alacak kadar iyi olduğunu, ancak köfteleri biraz daha kızartmam gerektiğini söyledi.

Ailecek paylaştığımız bu güzel sofradan birkaç gün sonra babam önemli bir ameliyat oldu. Şimdi her ne kadar düzelse ve hayatına kaldığı yerden devam etse de, birlikte geçirdiğimiz zamanların kıymetini bilmemiz gerektiğini bir kez daha anladım…

Denemek isteyenler için Şanlı Urfa Boranisi’nin tarifi aşağıda…

Malzemeler ve Yapılışı:
(Üç ya da dört kişilik)

Yuvalak Köfteler için;


- Bir ölçü yağsız kıyma (kasabınıza çiğ köftelik kıyma diyebilirsiniz)
- 1,5 ölçü köftelik bulgur
- Bir küçük kuru soğan (çok küçük doğranmış)
- 1 yemek kaşığı un (kaşık fazla dolu olmasın)
- Tuz, karabiber, pul biber, kaşığın ucuyla tarçın.
- Yoğurmak için su
- Kızartmak için sıvıyağ

1. Su haricinde tüm malzemeleri yoğurma kabınıza alıp, özleşene kadar yoğurun.

2. Yoğurarak ve azar azar su ilave ederek, köftelerin kolay şekil alacağı bir kıvam tutturun.

3. Nohuttan biraz büyük yuvarlaklar yapıp bir kenara dizin.

4. Yuvalak köftelerini sıvı yağda kızartın.

Borani için;


- Bir demet pazı (sadece sapları kullanılacak)
- ¾ su bardağı loğlaz (kuru börülce)
- ¾ su bardağı nohut
- 3 ya da 4 bardak su (çoğu et suyu olmalı)
- Tuz
- Sıvıyağ
- Üzeri için bir kase sarımsaklı yoğurt


1. Loğlaz ve nohutu bir gün önceden ıslatıp, ertesi gün ayrı ayrı haşlayın. Suyunu süzün.

2. Pazı saplarını güzelce yıkayıp, önce şeritlere kesin, ardından ince ince doğrayın.

3. Doğradığınız pazı saplarını, sıvıyağda arasıra karıştırarak beş dakika kavurun.

4. Suyu, loğlaz ve nohutu ekleyin. Su kaynayıncaya kadar pişirip, tuzunu ayarlayın.


Servisi:

Boraniyi, çorba kaselerine koyun. Üzerine yuvalak köfteleri serpin. En üste, arzu ettiğiniz miktarda sarımsaklı yoğurt dökün. Dilerseniz pul biber ve nane de ekebilirsiniz.

Önemli not: 1. Borani sıcak, yuvalak köfteler soğuk olmalı.

2. Yuvalak köfteler fazla gelirse, buzluğa kaldırıp gelecek sefer kullanabilirsiniz ya da bizim gibi sonradan biraz ısıtıp, çay sofrasında kıtır kıtır yiyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac