Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



10 Nisan 2010 Cumartesi

Seleukeia Pieria Antik Kenti, Titus Tüneli ve Kaya Mezarları


M.Ö. 300 yılında kurulan “Seleukeia Pieria” (Seleuceia Pieria) antik kenti (Çevlik yöresi), sınırları batıda Manisa, doğuda Sardes’e kadar uzanan Seleukos Krallığına başkent olmuştur. Mısır’da kurulan Ptolemaisos Krallığı’nın M.Ö. 246 yılında kenti işgalinden sonra başkent olma özelliğini yitirse de şu an Çevlik (Samandağı) olarak bilinen bölgedeki deniz ticareti nedeniye liman kenti olma özelliği ön plana çıkmıştır.


O dönem için İskenderiye’den sonra Akdeniz’deki ikinci büyük liman kentidir. MS 526- 528’deki depremlerden sonra terk edilmiştir.


Kayıtlara göre, “dünyanın ilk tüneli” olarak tanımlanan Titus Tüneli, Roma döneminde, Musa dağı ve ona bağlı dağlardan inen suların sürüklediği tortuların limanı (yani Seleukeia Pieria kentini) doldurmasını önlemek için inşa edilmiştir. Çalışmalar, İmparator Vespasianus (MS.69-79) zamanında başlamış, oğlu İmparator Titus (MS.79-81) zamanında tamamlanmıştır. Bu çalışma sonucunda limanın dolması önlenmiştir. Tünelin açılmasında, 1000 kişilik esir ordusunun çalıştığı söylenmektedir.


130 metresi tünel, kalanı açık kanal halinde olan tünelin uzunluğu, 1380 metredir. Şu an, tünelin üzerinde blok taşlardan yapılmış, bugün de kullanılabilir durumda olan tek kemerli bir Roma köprüsü bulunmaktadır.


Bu vadi içerisinde kaya mezarlarının bulunduğu bir alan da mevcuttur. Kayalara oyulmuş mağaraların içinde bulunan çok sayıda mezarın en çok ilgi çekeni, çukurun tabanındaki geniş mağaradır. İçinde çok sayıda mezar bunan bu mağara, diğerlerinden farklı yapılmış yüksek ve gösterişli bir mezar yüzünden “Beşikli Mağara” olarak anılmaktadır.


Yaptığımız gezide, turumuzdan bir arkadaş, ıslak zemin ve kalabalığında etkisiyle, bahsettiğim köprüden ayaklarımın dibine düşüverdi. Köprünün altında, yani tünelin girişinde cep telefonu çekmediğinden, yukarıdaki kalabalıktan yardım istemek zorunda kaldık. Gelen Jandarma ve sağlık ekipleri, bilinci kapanmış haldeki yaralıyı güçlükle yukarı çıkarabildi. Tünelin açık olan alanları da dahil olmak üzere, antik köprünün girişinde ve üzerinde korkuluk olmaması, bu tür turlarda insanların itiş kakış ederek acele davranmaları, maalesef bu tatsız kazaya neden olmuştu. Dolayısıyla bu güzel, hem doğa hem mimari harikası yöreyi gezeceklere özellikle dikkat etmelerini tavsiye ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac