Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



19 Nisan 2010 Pazartesi

Versay Sarayı

Bu tarihi ve meşhur Fransız sarayı, Paris’e 25 km uzaklıkta olup, Paris merkezinden metro ile rahatlıkla ulaşılabilir. Avrupa’nın en büyük sarayıdır. Günümüzde hem müze olarak hem de Fransız siyasetçi ve önce gelenleri tarafından kullanılmaktadır.


Kendisi için, “Devlet benim” diyen, “Güneş Kral” ünvanlı XIV. Louis tarafından 1668’de yaptırılmıştır. Saray’ın geniş bir bahçesi, bahçe içerisinde büyük bir gölet/havuz ve av köşkleri mevcuttur.

Versay’ın bahçesine “silah kapısı” denilen bir yerden geçilerek girilmekte, avlu geçildikten sonra saraya ulaşılmaktadır.


Sarayın dekorasyonu heybetli ve süslüdür. Barok üslübunda inşa edilen sarayda antik Yunan tanrılarının heykelleri, tablolar ve eşyalar bulunmaktadır.


Sarayın en önemli dairesi, Aynalı Galeri’dir. 75 metre uzunluktaki bu salonun iki duvarı boydan boya 400 adet aynayla kaplıdır. Bu galeri, ülkemiz için de önemli bir mekandır. Şöyle ki, 1. Dünya savaşının bitimindeki Versay Anlaşması bu salonda imzalanmıştır.


Versay; hem ihtişamın hem de devletin iflasının sembolüdür. Rehberimizin anlattığına göre o dönemki yönetim, her sıkıldığında ya da mevsim geçişlerinde tüm dekorasyonu yenilemekteymiş, üstelik halk açlık ve yoksulluktan kırılırken. Sonrasında ise hepimizin bildiği gibi, Fransız ihtilalinde kral ve kraliçe burada yakalanmış, giyotine giden süreç başlamıştır.


Ufak bir anekdot daha, ülkemizdeki sarayların aynı dönemde tuvaletleri ve hamamları varken, buranın uzun zaman tuvaleti ve banyosu yokmuş. Kral ve ailesi senede bir kez, iç çamaşırlarını dahi çıkarmadan bahçedeki dev küvete girip çıkıyorlarmış. Fransız parfümlerinin ünü esas buradan geliyor. Fransızların bu düşünce ve hareket tarzından başlayıp geldikleri nokta, bence hakikaten takdire değer… üstelik ikinci dünya savaşında Paris’in işgal edildiği de düşünülürse…


Versay gezimizi, dönüş günümüzde yarım gün içinde gerçekleştirmiştik. Bahçesini gezme fırsatımız olmadı, dolayısıyla eğer bahçe gezisi ile ilgilenmiyorsanız, bence erken bir saatte başlamak kaydıyla yarım gün yeterli olacaktır. Kalan zamanda bizim yaptığımız gibi Versay’da kısa bir tur atabilir, eğer halen açıklarsa uygun fiyatta kaliteli kitaplar bulabileceğiniz kitapçılara uğrayabilir, parkta biraz soluklanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac