Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



28 Ekim 2010 Perşembe

Hamilelikte Egzersiz

Hem doğumu kolaylaştırmak hem de anne adayının bazı fiziksel sıkıntılarını engellemek/aza indirgemek için hamilelikte egzersiz önemli ve tavsiye ediliyor. Ama kimi durumlarda egzersiz yapılması yasaklanabiliyor.


Kalp damar hastalıklarının bulunması, akut enfeksiyonun olması, tekrarlayan düşük veya erken doğum riski, çoğul gebelik, kanama ya da su kesesinin açılması, ciddi hipertansiyon, gelişme geriliği şüphesi, gebeliğin tüp bebek ile sağlanmış olması, tromboflobit (anne adayında dolaşım yolu bozukluğu) gibi nedenler, egzersiz yapılmasına engel olabiliyor. Dolayısıyla egzersiz yapmaya başlamadan önce, hamilelikte rutin kontrolleri yapan uzman doktorla konuşmak ve uygun görüşünü almak gerekiyor. Zaten, bu tür egzersizler bir merkezde yapılacaksa kayıt aşamasında “doktor raporu” talep ediliyor.

Egzersizlerin, steril ve aydınlık bir ortamda, iyi havalandırılmış bir odada ya da açık havada yapılması gerekiyor. Özellikle son aylarda sıvı alımı daha da önem kazandığından, sıcak havada, güneşin altında egzersiz yapılmamalı. Anne adayının kapasitesinin bir basamak altında efor sarfetmesi yeterli görülüyor. Yani yorulmak ve zorlanmak kesinlikle yasak. Ayrıca yapılacak egzersizlerin, “kişiye özel” hazırlanması en uygun yöntem, yani “arkadaşım şunu yapıyor ben de yapayım” düşüncesi yanlış.

Tehlikeli sporları yapmak tabii yasak. Yani bu dönemde su kayağı, yüksek atlama vs sporlara heves etmemek lazım. Yüzme ve yürüyüş gibi aktiviteler gayet uygun. Hamileliğin ilk altı ayı ile son üç ayı yapılan egzersizler de içerik olarak değişebiliyor.

Bence, çok idealist değilseniz kısa yürüyüşler, nefes egzersizleri, el ve ayakları çalıştırıp şişmelerini önleyecek basit hareketler gayet yeterli. Hamileliğimin ilk aylarından beri mümkün olduğu kadar yürümeye, yaz tatiline gelen kısmında kendimi yormadan yüzmeye ve basit hareketler yapmaya çalışıyorum.

** Amerikan Hastanesi doğum öncesi eğitim programından edindiğim bilgilerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac