Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



10 Aralık 2013 Salı

Kaptan Phillips (film önerisi)

Gerçek bir olaydan uyarlanan bu film, Somali açıklarında gemisi önce saldırıya uğrayan ardından da rehine olarak alınan bir kaptanı anlatıyor. Başrolde Tom Hanks var.

Filmi seyrederken, üstelik "yaşanmış" olduğunu bilerek seyrederken, teknoloji sayesinde küçüldüğünü düşündüğümüz aslında bu koca dünyada ne çok hikaye olduğunu, insanların "para" için "kişisel hırsları" için neler yapabileceklerini hatırladım. Ve evet, hiçbir hikaye tek taraflı değil. Bir tarafta "masum Amerikalı" varken diğer tarafta "kötü" ama bu kötülüğü aslında temel ihtiyaçlarını karşılayamamaya dayalı bir Somalili var. İşte bu yüzden düşüncelerimin uç noktalarına dokundu seyrettiklerim. Elbette hiçbir "neden", "suçu" haklı kılmaz, ama paylaşmak, yardımlaşmak varken, "komşun açken sen tok uyuma" varken neden ezelden beri bu dünya düze çıkamıyor diye düşünmemek elde değil.

Bunun yanısıra, bir ülkenin, zor durumdaki vatandaşı için seferber ettiği gücü, kaynağı, aldığı riski gördüğümde, doğup büyüdüğüm, yaşadığım ve muhtemelen de öleceğim kendi ülkemde "insan"ın hakikaten hiçbir kıymeti olmadığını bir kez daha fark ettim. Bu acı gerçek de yüzüme buz gibi çarptı.  

Filmin kategorisi, dram ve gerilim türü olarak yapılmış. Ama bence gerilim kısmı çok da ağır basmıyor. Aksiyon tutkunuysanız ve özellikle benim gibi "gerçek" hikayelerden hoşlanıyorsanız kaçırmayın derim. Uzun zamandır bu kadar sürükleyici ve akıcı bir film seyretmemiştim.

1 yorum:

  1. Bunu izleyeceğim mutlaka. Dün de yazmıştın zaten bu filmi. Gerçek hikaye ve vatandaşın için birşeyler göze almak deyince aklıma direk Argo geliyor. Muhtemelen izlemişsindir ama yine de paylaşayım dedim. O da çok güzel değil miydi?

    YanıtlaSil

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac