Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



30 Ocak 2014 Perşembe

Bebek ve Çocuklarda Göz Muayenesi

Bu önemli konuyu neden daha evvel yazmamışım bilemiyorum. Göz, insan hayatında bence en önemli duyu organlarından biri. Dayımdan biliyorum ki, göz görmeyince herşey ama herşey maalesef yarım kalıyor.

Defne doğup bir yaşına geldiğinde çocuk doktorumuz, onu göz doktoruna götürmemizi söyledi. Herhangi bir şikayeti ya da rahatsızlığı yoktu ama gçz kapaklarından biri hafif kısılı gibiydi. Üstelik eşim de ben de gözlük kullanıyoruz ve benim ailemde göz tembelliği var. Bilenler bilir, göz tembelliği ilerde görme kaybına neden olabilen ve eğer çocuk daha evvel göz doktoruna götürülmezse, ne yazık ki çocuk ilkokula başlayıp da tahtayı göremediğini söyleyene kadar ortaya çıkmayan bir hastalık. Erken teşhis burada da hayat kurtarıyor ve belli egzersizlerle göz tembelliği aşılabiliyor ya da daha aza indirgenebiliyor.

Neyse, çocuk doktorumuzun tavsiyesiyle gittiğimiz göz doktorundan çok memnun kaldık. Doktor tavsiye edilmez ama ben, insanlığından, çocuklara yaklaşımından, "keselim, biçelim, ameliyat edelim, gözlük taktıralım" yaklaşımında olmadığından adını burada vereceğim. Etiler Dünya Göz'deki Elvan Yalçın hanım hakikaten bizi çok memnun etti (ediyor da).

Velhasıl, Defne'nin göz kapaklarından biri daha kısıktı ve bu da göz tembelliğine yol açabilecekti, bu yüzden doktor "göz kapama" egzersizi verdi ve işi biraz zamana bıraktı, düzelmezse ameliyat filan dedi ki çok şükür buna gerek kalmadı. Göz kapama, eczanelerde satılan bu iş için özel üretilmiş bantlarla yapılıyor. Tabii çocuk durursa, gözlerini kapatmanıza izin verirse. Biz çareyi tv açarak bulmuştuk, zaten günde 1 saat filan yapılması gerekiyordu ama birkaç kez yaptıktan sonra Defne bize izin vermeyince egzersize devam edemedik.

Altı ayda bir yaptırdığımız rutin kontrollerde herşey gittikçe iyileşti, egzersizi maalesef yapamamamıza rağmen. Ve ocak'ta gittiğimiz son kontrolde kısıklığın neredeyse sona erdiğini öğrendik, ama kapama işini yapmamız konusunda doktorumuz çok ısrarcı oldu haklı olarak, çünkü göz tembelliği riski de vardı. Dolayısıyla Defne'nin artık 3 yaşına gelmesi avantajını da kullanarak tv açma kandırmacasıyla göz kapa işini yapmaya çalışıyoruz. Zaten günde 1 saat yapılması gerekiyor.

Bu arada, "madem tv açıyoruz bari öğretici birşeyler seyrettirelim" anlayışıyla ufak ufak İngilizce başladık Defne'ye, ama bu başka bir yazının konusu olsun.

Benim tavsiyem, çocuğunuzun bariz göz problemi olmasa bile mutlaka göz doktoruna götürün, göz muayenesi zor birşey değil, işin uzmanı göz doktorları gayet rahat ve kolay hallediyorlar. Göz damlası dışında herhangi bir müdahalede de bulunmuyorlar. Bahsettiğim gibi, göz/ görme yetisi çok önemli insan hayatında ertelemeye gelmiyor.

Sağlıklı günler dilerim....

Okumak isteyenlere; 

Etli pazı sarma

Şehzadeler Şehri Amasya

Eşekli Kütüphaneci (Fakir Baykurt)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac