Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



4 Haziran 2014 Çarşamba

Hazine Avcıları (The Monuments Men)

İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen bu film, gerçek bir olaydan ve romandan uyarlanmış. Bir grup tarihçi ve sanat uzmanı, Naziler tarafından ele geçirilen/kaçırılan sanat eserlerini bulmak ve kurtarmakla görevlendirilir. Bu tehlikeli ama bir o kadar da önemli görev için seçilen kadro, aslında askerlikle yakından uzaktan ilgisi olmayan kimselerdir. Zaman zaman, gerçek askerlere savaşın ortasında, sanat eseri "avcılığının" önemini anlatmakta zorlansalar da, bence savaş olgusuna başka bir bakış açısı getirmiştir bu insanlar.

Bu anlamda, film isminin Türkçe'ye "avcılık" olarak çevrilmesi bence hayli manidardır. Ortada bir av ya da avcı değil, kurtarılmaya çalışılan, insanlık tarihine mal olmuş değerler söz konusudur. Orjinal ismi, "Anıt Adamlar", yani Monuments Men'dir.

Savaşlar, sadece insanları öldürüp, sağı solu yıkmazlar. Ulusların zenginliklerini, ortak geçmişlerini ve bundan sonraki geleceklerini de yok etmeye yöneliktirler. Bu filmde de, Nazi'lerin çeşitli ülkeleri işgalleri sırasında, kiliselerden, müzelerden, toplama kampına yolladıkları Yahudilerden (ç)aldıkları ve Hitler'in kurmayı hedeflediği müzesine götürmek istedikleri tarihi eserlerin, altınların kurtarılma hikayesi işleniyor. Kimi eser kurtarılıyor, kimileriyse artık savaşı kaybeden Nazi askerlerince yok ediliyor, kimileri halen kayıp..... Son sahneler, gerçek görüntülerden oluşuyor, bu kısım da çok hoşuma gitti.

Filmin, oyuncu kadrosu sağlam, görüntü ve efektler gayet iyi. Konusu sürükleyici ve seyri keyifli.

Filmi seyrederken ister istemez, aradan geçen onca yıldan sonra, Irak'ın ABD tarafından "demokratikleştirilme projesi" kapsamında Bağdat Müzesinden, Saddam Hüseyin'in saraylarından ve ismini bilemediğim başka yerlerden (ç)alınan, götürülen ve asıl sahipleri Irak halkına teslim edilmeyen eserleri, değerleri düşünmedim değil....

Keza Bosna Savaşı sırasında acımasızca bombalanan Mostar Köprüsü için yazılan şarkı kulaklarımda çınladı.

Ve aynı şekilde Taliban'ın, din adı altında, Afganistan'daki güzelim eserleri yok etmesi gözümün önüne geldi.

Nihayetinde kendi ülkemde, herhangi bir savaş olmaksızın yıktırılan İnsanlık Anıtı'nı düşündüm.....

Düşünüyorum... hala suç değilken düşünüyorum.... öyleyse hala varım .......

Keyifli seyirler !


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac